Diş teli tedavisinde amaç, dişlerdeki çapraşıklığı ve çeneler arasındaki uyumsuzluğu düzelterek; sadece estetiğe yönelik olmayıp, ileride olması muhtemel dişeti hastalıkları ve alt çene eklemindeki problemleri önlemenin yanı sıra çiğneme fonksiyonunu ve bozuk olan konuşmayı düzeltmeye yardımcı olmaktadır.
Böylelik le çiğneme fonksiyonunun düzeltilmesi, konuşma fonksiyonunun düzeltilmesi, ağız hijyeninin daha iyi sağlanmasına yardımcı olunması, estetiğin sağlanması ve hastanın toplum içinde kendine olan güvenini artırarak psikolojik destek sağlamaktır.
Diş teli tedavisinde iki yöntem uygulanır.
Sabit tedavi: Bazı aygıtlar dişler üzerine yapıştırılan oluklu bir metal (braket) ile bu oluklu metallere uygulanan tellerden oluşur. Bunlara “sabit aparey” denir. Sabit apreyler dişin arka yüzeyinden takılan teller (lingual tedavi), ön yüzeyinden takılan metal ve estetik teller olarak yine kabaca ayrılabilir. Herkesin problemi ve beklentisi ayrıdır. Hastaya en uygun olacak tedavi şeklini belirlemek gerekir. Materyaller ve tedavi tipleri farklılık gösterir.
Hareketli aparey: Bazı apareyler ağızdan çıkarılıp takılabilir. Bunlara “hareketli aparey” denir. Bunların üzerlerine konulan yaylar, vidalar, düzeltilecek dişlere bir kuvvet uygular.. Bazı basit vakalarda hareketli apareyler de kullanılmaktadır Hastanın kullanımı açısından, daha hijyenik olması,kolay temizlenmesi ve daha rahat taşınması, takıp çıkartılabilen hareketli apareylere karşı üstünlüklerini oluşturmaktadır. Hareketli apareylerin bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli (monoblok) olan bu aygıtlarla diş teli tedavileri yapılır.
Şeffaf plaklar ile tedavi (Aligner tedavisi, telsiz tedavi): Telsiz ortodonti teknolojisi sayesinde çapraşık dişler diş teli kullanılmadan görünmeyen şeffaf plaklar ile düzeltilebilmektedir. Hiç ortodontik tel kullanılmadan şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi mümkündür. Clearpath, invisalign, clear-aligner, orthoclear gibi şeffaf plak sistemini uygulayan farklı markalar bulunmaktadır. Bir çok vakada uygulanabilecek olan bu sistemin sizin için de uygun olup olmadığına doktorunuzun karar vermesi gerekmektedir.
Telsiz ortodonti tedavisinde, bilgisayar ortamında tasarlanan bu şefaf damaklıklar 1 ve 2 hafta gibi sürelerle değiştirilip dişlerin arzu edilen ideal pozisyona gelmesini sağlamaktadır. Bu sistemde daha uzun aralıklar ile doktorunuzu ziyaret etmeniz tedavi için yeterli olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Ortodontik amaçlı teller dişlerde iz bırakırmı?
Burada toplumun yine yanlış bildiği bir durum mevcuttur. Bu da sabit tellerin söküldükten sonra dişlerde iz bıraktığı ve çürüme yaptığıdır. Zaten ağız bakımı yetersiz olan bir hastada, Ortodontist tedavi esnasında, hastayı uyararak dişlerinde çürümeler başlayabileceğini söyleyecektir.
Ortodontik tedavi amaçlı apareyler dişlerde çürüklere sebebiyet verebilirmi?
Özellikle sabit teller tedavi süresi boyunca ,dişler üzerinde yapışık olarak kaldığı için hastaların bu teller ile yaşamayi öğrenmesi gerekmektedir.Ağız bakımı sabit aparey taşımayan bir insana göre çok daha iyi olmalıdır.
Ortodontik tedavi amacıyla diş çekimi yapılabilirmi?
Çapraşıklık eğer çok fazla ise veya çene kemiklerinin birbirine uyumunda bir bozukluk mevcut ise,daimi diş çekimine gitmek suretiyle ,boyut olarak fazla olan dişler çene kemigi boyutu ile uyumlandirilmakta ve çapraşıklık düzeltilmektedir.
Tedavi sonrası dişler eski durumuna doğru kayabilir mi?
Anne ve babaların sıklıkla sorduğu bu komplikasyon, tedavinin hemen sonrası,hastanın hekiminin direktiflerini yerine getirmediği zaman meydana gelmektedir.
Ortodontik tedaviler kaç bölüme ayrılır?
Mevcut bir çene bozukluğunun düzeltilmesine yönelik tedaviler ve koruyucu tedaviler olmak üzere iki bölüme ayrılır. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren bir Ortodontist kontrolüne girdiği anda, ileride oluşabilecek çok daha ağır çene bozuklukları engellenmesi için koruyucu bir tedavi yapılmış olacaktır.
Ortodontik tedaviler kaç yaşında başlamalıdır?
Bu vakadan vakaya değişebilir. Solunum fonksiyon bozukluğu olan hastalarda 6 yaşından itibaren çene ve dişlerde deformitelere sebep olmaya başlayabilir.
Yetişkin hastalara da ortodontik tedavi uygulanabilir mi?
Halk arasında bilinenin aksine ortodontik tedaviler 18 yaşına kadar değil,dişler ve diş etleri sağlıklı olduğunda, her yaşta uygulanabilir.
Ortodontik bozukluklar son yıllarda niçin bu kadar önemsenmektedir?
Toplumun sosyo kültürel seviyesinin gelişmesi, uzman sayısının artması ,ekonomik gelişme ile toplumun refah seviyesinin yükselmesi ve ortodontik tedavi tekniklerinin gelişmesi ,ortodontik tedavilerin önemini arttırmaktadır.