Estetik diş hekimliğinde son teknolojilerle desteklenen birçok uygulama gerçekleştirilmektedir. Estetik diş hekimliği periodontoloji, protez, konservatif tedavi, cerrahi, ortodonti gibi birçok branşın bir arada, sıralı ve uyumlu çalışmasını gerektiren bir disiplindir.

Merkezimizdeki estetik diş uygulamaları şunlardır:

  • Diş aralarındaki açıklıkların giderilmesi,
  • Kırılmış ve hasar görmüş dişlerin düzeltilmesi,
  • Küçük, konik, kısa, dönük dişlerin tedavisi,
  • Küçük diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi (çapraşıklık büyükse ortodonti tedavisi yapılır),
  • Dişlerde farklı renk tonlarının giderilmesi veya maskelenmesi,
  • Diş beyazlatma,
  • Diş etlerindeki koyu renklenmelerin tedavisi,
  • Gereğinden fazla görünen diş etlerine yönelik çeşitli müdahaleler,
  • Dijital gülüş tasarımı,
  • Dudak hatlarının düzenlenmesi,
  • Kompozit veya porselen lamine uygulamaları,
  • Klasik veya zircon porselen kron köprü protezleri (Bkz. Protez)
  • İmplant uygulamaları. (Bkz. İmplantoloji)

Diş Etine Yönelik Estetik Uygulamalar

Diş etlerinin görünümü, ağız ve diş estetiği, özellikle de gülüş açısından önemli bir unsurdur. ‘Pembe estetik’ olarak da anılan estetik diş eti uygulamalarında gereğinden fazla görünen ya da asimetrik diş eti seviyeleri ve diş etinde meydana gelen renk değişimlerine yönelik tedaviler yapılır. Diş etlerine yapılan müdahalelerle diş boylarının uzatılması, koyu renkteki diş etlerinin renginin düzeltilmesi gibi yumuşak dokuya ilişkin işlemler bu kapsamdadır. Günümüzde teknolojik gelişmeler sayesinde, diş etine yönelik cerrahi müdahaleler ve klinik tedaviler eski yöntemlere göre daha kolay ve ağrısızdır, iyileşme süreci de daha kısa sürer.

Diş Beyazlatma

Ağız ve diş estetiğinde dişlerin beyaz ve parlak görünmesi önemlidir. Beyazlatma, mine ve dentin tabakasında oluşan sarı, kahverengi ve turuncu lekeleri giderme işlemidir. Günümüzde diş beyazlatmaya yönelik medikal – teknolojik gelişmeler, işlemleri basitleştirdiği gibi tedavi süresini de kısaltmıştır.

Diş beyazlatmada iki yöntem uygulanır. Birincisi klinik ortamda diş hekimi tarafından yapılan uygulamadır. İkincisi ise hasta tarafından evde yapılabilen bir uygulamadır. Ev uygulaması için hastaya özel bir kit hazırlanır. Diş hekimi hastanın ağız ölçüsünü alır, dişlerin üstüne takılacak ince lastik kalıplar hazırlatır. Bu kalıplar içine ilaç yerleştirilir. Hasta, diş hekiminin önerdiği süre boyunca (genelde günde ortalama 6-8 saat) bu kalıbı takar. Evde beyazlatma yöntemi genellikle 1-2 hafta sürer. Lekenin rengi, derecesi, hastanın tedavi için ayıracağı süre ve diş hekimin görüşüne bağlı olarak hangi yöntemin uygulanacağına karar verilir. Bazı durumlarda klinik ve ev uygulamaları bir arada yürütülebilir.

Beyazlatma uygulamaları 15 yaş ve üzeri hastalar için uygundur. Beyazlatma işleminden başarılı sonuç alınması ve dişlerin beyaz-parlak görünümünü koruması, düzenli bakım ve yeme-içme alışkanlıklarına bağlıdır.

Estetik Uygulamalar ile Ortodonti ve Cerrahi

Görünüm açısından rahatsız eden dişlerin estetik müdahale ile düzeltilmesi hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan önemlidir. Bunun için merkezimizin ortodonti ve estetik birimindeki uzmanlarımız birlikte çalışır ve tedaviyi koordineli şekilde yürütürler. Dişlerin sıralanması, uzatılması, çevrilmesi, kaydırılması ya da gömülmesi gibi işlemler bu kapsamda yapılır. Aynı şekilde bazı tedavilerde cerrahi operasyonlarla bozuk olan dişler ya da çeneler arası ilişkilerin düzeltilmesi, yumuşak veya sert dokulardaki fazlalıkların ya da eksikliklerin giderilmeleri işlemlerinde de yine estetik birimi aktif olarak tedavi sürecinde yer alır.

Porselen Lamine Uygulaması

Porselen kaplamalar, laboratuvarda özel olarak yapılmış, tırnak kalınlığında diş renginde kabuklar olup, doğal dişin üzerine yapıştırılan kaplamalardır. Bu kaplamalar renksiz, hatta şeffafa yakın bir görünüme sahiptir. Dolayısıyla üzerine yapıştırılan dişin şekline, büyüklüğüne, rengine ve uzunluğuna uyum sağlar ve doğal görünürler. Özellikle rengi bozulmuş, yıpranmış ya da eğri diş gibi sorunlar için ideal çözüm sunar. Bu uygulamanın en büyük avantajı sağlıklı diş dokusuna geniş çaplı müdahaleye gerek olmadan estetik görünüm sağlamasıdır. İleride gerekli olduğu durumlarda normal bir kron çalışma yapılmasına olanak vermesi de uygulamanın önemli avantajlarından biridir.

Kompozit Lamine Uygulaması (Bonding)

Özellikle ön işlerdeki kırık ve çatlakların tedavisinde, ayrıca şekil – renk değiştirme amacıyla dişe yapılan ilaveleri ifade eden bir yöntemdir. Önce yapıştırılacak kompozit malzemenin rengi ile doğal dişlerin rengi birbirine uyumlu hale getirilir. Daha sonra dişler hafifçe törpülenir ve kompozit malzemenin yapışması için bir jel sürülür. Kompozit malzeme uygulandıktan sonra dişe oturtulur ve yüksek yoğunluklu ışıkla sertleştirilir. Bunun ardından doğal görünüm için parlatılır.

Inlay – Onlay Dolgular

Klasik çürük tedavisinde dişlerdeki çürük temizlendikten sonra oluşan boşluk metal veya diş rengindeki kompozit dolgularla doldurulur. Estetik diş hekimliği uygulamalarında sağlamlıkla birlikte görünüş de ön plana çıktığı için yeni yöntemler geliştirilmiştir. Örneğin inley ve onley adı verilen yöntemde seramik dolgular kullanılır. Bu yöntemde; çürüğün temizlenmesinden sonra meydana gelen boşluğun ölçüsü alınır, laboratuvar ortamında bu ölçüye uygun seramik dolgu hazırlanır. Bu dolgu dokuya zarar vermeyen maddeler ile dişe yapıştırılır. Inley ve onley uygulamaları dişe tam uyum sağladığı, diş rengi ile aynı olması, ağız içi sıvıları sızdırmadığı için dayanıklı ve uzun ömürlü olması bakımından avantajlı ve tercih edilen uygulamalardır.

Diş hekiminin uygun görmesi durumunda büyük madde kaybı olan dişlerde kaplama yerine onlay dolgu tercih edilebilir. Bu durumda öncelikle dişe kanal tedavisi uygulanır, gerekirse diş etinde basit cerrahi düzeltmeler yapılır ve ardından dişin üzerine onlay dolgu yapılır. Onlay dolguda dişin ya da dolgunun kırılma riski oldukça düşük olduğu için kaplamaya gerek duyulmadan tedavi tamamlanabilir.